O udruzi
Članovi udruge, ciljevi i aktivnosti udruge, laboratorij...

Ciljevi udruge

Najvažniji zadatak koji smo si postavili u našem srednjoročnom i godišnjem programu je podizanje kvalitete proizvoda članova Udruge, a time i cijelog Vinogorja. Cilj nam je dobivanje dodatne markice za kvalitetu kutjevačke graševine. U tom pravcu smo zacrtali da idemo na otvaranje analitičkog laboratorija, senzoričkog laboratorija, vinoteke s info centrom, da se dodatno opremi meteorološka stanica, provodi klonska selekcija graševine, nabavi mobilna punilica, koju bi koristili svi vinari, te naprave svi potrebni pravilnici. Upravo smo u realizaciji adaptacije laboratorija i nabavci opreme, građevinski radovi su započeli, te krećemo sa nabavkom punilice zahvaljujući odobrenim sredstvima od strane Ministarstva poljoprivrede i firme GTZ iz Njemačke.

Stoga kao Udruga dugujemo veliku zahvalnost Ministarstvu poljoprivrede, posebno Upravi za poljoprivrednu politiku, EU i međunarodnu suradnju te DD-u Geselschaft fur Tehnische Zuzammenarbeit iz Njemačke sa njihovim uredom u Zagrebu. Tokom cijelog ovog perioda smo imali punu podršku u radu već spomenute Uprave ministarstva, kako na manifestacijama tako i u investicijama koje planiramo, te u podršci suradnje s GTZ-om.

Pored ove konstantne suradnje i pomoći od strane Ministarstva, gdje smo prepoznati kao partneri vrijedni suradnje, važno je napomenuti da su predstavnici Ministarstva 03.04. ove godine održali s nama u Kutjevu okrugli stol s više važnih tema, između ostaloga: Razvoj vinogradarstva i vinarstva u RH, te Usklađivanje hrvatskog vinarskog zakonodavstva s zakonodavstvom u EU-i.

Suradnja sa GTZ počela je upravo odmah nakon protekle skupštine, a na inicijativu iz Ministarstva. Naime mi i Udruga Ilok smo nominirani kao pilot projekti. Od strane GTZ-a suradnju s nama je obavljali vrlo iskusni stručnjaci iz područja vinogradarstva i vinarstva iz Njemačke. Suradnja je počela s gospodinom dr. Leopoldom Tauscherom, nastavila s Klausom Ruflijem, a sada se obavlja s gospodinom Volker Emmrichom. U tom periodu dogodio se veliki broj susreta na kojima je bila većina naših vinara.

Iskustva su nam prenošena u vinogradima, podrumima u različitim fazama uzgoja grožđa i proizvodnje vina, te vršena analiza stanja grožđa i priprema za berbu. Održavana su predavanja na kojima smo dobivali različita saznanja od tehnologija proizvodnje pa sve do problematike vođenja raznih evidencija, kao što je knjiga podruma, te marketinga i problema u plasmanu vina u Njemačkoj i EU-i.

Međutim, najvažniji je rad na utvrđivanju standardne kvalitete graševine i dobivanja dodatne markice za kvalitetu vina “kutjevačka kakvoća” na kojem planu smo već daleko odmakli. Pored toga GTZ nas je vodio u Njemačku na sajmove i stručna putovanja, sufinancirao propagandni materijal, a sada je odobrio plaćanje opreme za funkcioniranje analitičkog laboratorija. Sigurno je da je s naše strane ova suradnja za svaku pohvalu i sigurno će pridonijeti podizanju kvalitete vina kod svih vinara, a što je naš osnovni cilj.