U okviru ovogodišnjeg Festivala graševine, 14. svibnja 2025. godine održano je ocjenjivanje vina. Na ocjenjivanje je pristiglo 104 uzorka. Najbolje graševine svrstane su u 5 kategorija za koje se dodjeljuju šampionska odličja: svježe, odležane, macerirane, predikatne i pjenušave. Ocjenjivačke komisije sastavljene su od vinskih profesionalaca koji su vrhunski poznavatelji graševine.
Predsjednik ocjenjivačke komisije: prof.dr.sc. Edi Maletić
Dopredsjednici: Marko Markota, ing.agr. i doc.dr.sc. Josip Mesić
Članovi / ocjenjivači : 3 komisije
KOMISIJA A
1. Zrinka Vinković Jergović
2. Martin Grozdanović
3. Petar Lukić
4. Darko Cenbauer
5. Milan Horvat
6. Iva Jardas
7. Vinko Ručević
KOMISIJA B
1. Martina Krauthaker Grgić
2. Ivan Marinclin
3. Ivan Prša
4. Mladen Papak
5. Ivana Raguž
6. Ante Paulić
7. Darko Lugarić
KOMISIJA C
1. Anita Matijević
2. Suzana Zovko
3. Ivana Nemet
4. Goran Josipović
5. Damir Risek
6. Tomislav Raguž
7. Mario Meštrović
Vina su se ocjenjivala metodom “100 bodova”. Na osnovu zbirnih pozitivnih bodova postignutih pri ocjenjivanju, vinima se dodjeljuju sljedeća odličja:
- VELIKA ZLATNA DIPLOMA: >= 95
- ZLATNA DIPLOMA: 90 do 94
- SREBRNA DIPLOMA: 85 do 89
- BRONČANA DIPLOMA: 80 do 84
- PRIZNANJE:<79
Festival graševine 2025. - Ocjenjivanje vina - REZULTATI (PDF)