o gradu
Grad Kutjevo, Vinogorje Kutjevo, Vinska cesta...

Vinska cesta kutjevačkog vinogorja

Vinska cesta je poseban oblik nuđenja i prodaje poljoprivrednih proizvoda nekog vinorodnog podrucja, na kojem proizvodaci-sudionici, udruženi pod etiketom vinske ceste, nude svoje specijalitete, a posebice vino. Uz turističku i ugostiteljsku ponudu, sastavni dio vinske ceste su i posebnosti okoliša i prirodne ljepote kojima cesta prolazi, kao i povijesne i kulturne znamenitosti. Izgradnjom vinske ceste definira se ugostiteljska ponuda područja, određuje trasa vinske ceste, uređuje prostor za doček gostiju i osmišljava turistička ponuda, izrađuju oznake i označavaju vinske ceste. Pri tome odlučujuću ulogu na izgled i veličinu vinske ceste imaju ponuda vina i ostalih domaćih specijaliteta na vinarskim gospodarstvima.

Grad Kutjevo od davnina slovi kao čuveno vinogradarsko središte zahvaljujući kvaliteti vinogorja smještenog u blagorodnoj Zlatnoj dolini. Proizvodnja vina na ovome prostoru duga je tradicija, a vina kutjevačkog vinogorja, jednoga od najkvalitetnijih u Hrvatskoj, potvrdila su se kakvoćom na brojnim kušanjima i vrednovanjima kod kuće i u svijetu. Jedan od značajnijih pokazatelja vrijednosti teritorija i tamo zasađenih sorata te tamošnjih proizvođača je činjenica da su unatrag više godina najpopularniji i najcjenjeniji hrvatski vinari upravo iz kutjevačkog vinogorja. Neka od poznatih imena su: Krauthaker, Enjingi, Adžić, Jakobović, Lukačević, Baronica, Bodegrajac, Majetić, Mihalj, Ivanović, Hora, Čamak, Miličević, Mijatović, Šag, Pavičić i ostali.

Pored tradicije vinogradarstva i vinarstva, Grad Kutjevo svoju turističku ponudu upotpunjava i ljepotama prirodnih krajolika (Papuk, park), bogatstvom flore i faune (divljač), njegovanjem starih običaja i tradicionalnim manifestacijama (Martinje, Vincelovo, Graševinijada, Bekteški susreti - smotra folklora, male maškare - povorka, međunarodni konjički turnir i dr.), kulturno-povijesnim znamenitostima (crkva Blažene Djevice Marije, vinski podrum, dvorac), te kvalitetnom ugostiteljskom (Vinska kuća Majetić, Ugostiteljstvo Vinkomir, vinska vila Kitokret, restoran “Schon Blick” Vetovo, restoran “Ribarska kuca” Lukac i dr.), kao i gastronomskom ponudom (slavonski specijaliteti - kulen, kobasice, šunke, mliječni proizvodi). Sve prethodno navedeno odličan je temelj za uspostavu vinske ceste. Ono što nedostaje je kvalitetna promocija koja će turistima i ostalim posjetiteljima olakšati donošenje odluke o posjeti vinorodnih krajeva, posjeti koja nije slučajno putovanje, već sistematično otkrivanje kutjevačkog vinogorja, prirodnih vrijednosti i kulturnog naslijeđa na području Grada Kutjeva.