Članovi Udruge Kutjevački vinari i Fakultet turizma i ruralnog razvoja u Požegi počeli su sa provođenjem projekta “Vinski turizam je in”, a uz financijsku pomoć Ministarstva turizma i sporta. Namjera je da studenti ono što uče teoretski na nastavi provjere i na terenu, što je službeno u projektu nazvano “Radni dan u vinogradarstvu”.
Za prvu temu, predikatna vina, nije slučajno izabran vinograd Kutjeva d.d. u Hrnjevcu, gdje ova firma ima ostavljenu površinu sorte traminac predviđenu za proizvodnju ledenog vina. Inače Kutjevo d.d. je u proizvodnji predikatnih vina najpoznatiji u Hrvatskoj i zadnjih je godina osvajalo brojne šampionske titule na državnom i svjetskom nivou.
Na početku, dvadesetak studenata i vinare pozdravio je Krunoslav Sontaki, predsjednik udruge Kutjevački vinari. O temi i predikatnim vinima su govorili stručni suradnici Ivan Marinclin, glavne enolog Kutjeva d.d. i Josip Mesić predavač na Fakultetu. Upoznali su okupljene sa vrlo zahtjevnom proizvodnjom koja je najčešće ekonomski neisplativa, ali ima prestižan značaj u vinarskim krugovima i gastronomiji.
Predikatna vina obzirom na ostatak šećera od 94 do čak 154 grama, i više, klasificiraju se u kasnu berbu, izbornu, izbornu berbu bobica, izbornu berbu prosušenih bobica i na kraju ledenu berbu. Naime, da biste dobili ledeno vino grožđe treba ostati na lozi u zimskim mjesecima na nemilost pticama, divljači i bolestima očekujući tri dana uzastopno minus sedam stupnjeva Celzijevih. Osim toga, neophodan je položaj vinograda na južnoj poziciji i većoj nadmorskoj visini, odabrati pogodnu sortu, a potom obaviti vrlo složenu fermentaciju. Zbog toga su takva vina vrlo skupa i cijenjena u gastronomiji.
U vinogradu obavijenom maglom i na blizu 400 metara nadmorske visine, osim Kutjeva d.d. kušalo se i ledeno vino obitelji Ivana Mitrovića iz Kutjeva. Gosti su bili i nekolicina vinara, članova kaptolačke Udruge “Vino-Kap”. Na kraju domjenak i degustacija vina okupljenih vinara. (D.M.)