Senzorni seminar iz ocjenjivanja vina održan je 13.-14. travnja 2012. godine u suradnji s Udrugom vinogradara, vinara i voćara Općine Kaptol, a uključivao je područja: pragovi osjetljivosti i prepoznatljivosti, pristup senzornom ocjenjivanju bijelih i crnih vina te bolesti i mane vina.
Udruga Kutjevački vinari nudi usluge senzorne obuke za ocjenjivače vina kako za svoje članove tako i za vanjske partnere. Obuka je razvijena kroz bilateralni projekt Njemačke razvojne agencije (GIZ) i Ministarstva poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja tijekom trajanja projekta 2006-2011 s ciljevima razvoja međunarodno konkurentne kvalitete hrvatskih vina tj. izvoz, kroz udružene projekte proizvođača vina.
Standardizirana senzorna obuka u trajanju 2,5 dana obuhvaća teoretski i praktični dio i potpuno je prilagodljiva stručnoj razini polaznika za koju se organizira (početnici do eksperti) te slijedi formalne hrvatske standarde senzorike vina.
Voditelj obuke:
Prof.dr.sc. Dubravka Premužić, ekspertni voditelj obuke
Logistička podrška:
dipl.ing.preh.teh. Vera Soldo Čamak, voditelj laboratorija udruge
ing.v.v.v. Martina Krauthaker, članica udruge, lab. analitičar
dipl.ing.agr. Lucijano Jakšić, vanjski suradnik udruge