U okviru ovogodišnjeg Festivala graševine, 16. svibnja 2024. godine održano je ocjenjivanje vina. Najbolje graševine svrstane su u 5 kategorija za koje se dodjeljuju šampionska odličja: svježe, odležane, macerirane, predikatne i pjenušave graševine. Ocjenjivačke komisije sastavljene su od vinskih profesionalaca koji su vrhunski poznavatelji graševine.
Predsjednik ocjenjivačke komisije: prof.dr.sc. Edi Maletić (vodi 2. komisiju)
Dopredsjednici : Marko Markota, ing.agr. (vodi 3. komisiju) i doc.dr.sc. Josip Mesić (vodi 1. komisiju)
Članovi / ocjenjivači:
Komisija I:
1. Zrinka Vinković Jergović
2. Martin Grozdanović
3. Petar Lukić
4. Darko Cenbauer
5. Milan Horvat
6. Ljubica Radan – Srbija
7. Mario Meštrović – sommelier
Komisija II:
1. Martina Krauthaker Grgić
2. Ivan Marinclin
3. Ivan Prša
4. Mladen Papak
5. Ivana Raguž
6. Iztok Klenar – Slovenija
7. Tomo Jakopović – sommelier
Komisija III:
1. Ivana Nemet
2. Damir Risek
3. Anita Matijević
4. Ante Paulić
5. Marijana Škiljo
6. Zoltan Horvat – Mađarska
7. Ivo Kozarčanin – sommelier
Šampionska odličja se dodjeljuju u 5 kategorija:
- Šampion svježih graševina
- Šampion odležanih graševina
- Šampion maceriranih graševina
- Šampion predikatnih graševina
- Šampion pjenušavih graševina
Vina se ocjenjuju metodom “100 bodova”. Na osnovu zbirnih pozitivnih bodova postignutih pri ocjenjivanju, vinima se dodjeljuju sljedeća odličja:
- VELIKA ZLATNA DIPLOMA: >= 95
- ZLATNA DIPLOMA: 90 do 94
- SREBRNA DIPLOMA: 85 do 89
- BRONČANA DIPLOMA: 80 do 84
- PRIZNANJE:<79
Festival graševine 2024. - Ocjenjivanje vina - REZULTATI (PDF)
Rezultate možete pogledati i na festival-grasevine.hr.