O udruzi
Članovi udruge, ciljevi i aktivnosti udruge, laboratorij...

Klonska selekcija graševine

Svaka je sorta po nečemu različita i specifična i na temelju tih svojstava obavlja se izbor prilikom podizanja nasada, a s druge strane očekuje se da svi trsovi pojedine sorte posađeni u istim uvjetima budu jednaki. Međutim, svaki vinogradar zna da to nije tako, tj. da unutar svake sorte imamo trsove koji se po nekim svojstvima razlikuju od ostalih trsova iste sorte u vinogradu. Te razlike mogu biti negativne (niži prinos, lošija kvaliteta, neredovit rod itd.), ali i pozitivne, pa tako imamo trs ili više njih koji su redovito rodniji od ostalih, imaju uvijek viši sadržaj šećera, bolje obojeno grožđe, bolju aromu, njihovo grožđe rijetko napada botritis i svaki vinogradar zasigurno poželi imati vinograd u kojemu bi svi trsovi izgledali kao taj. Klonovi pojedine sorte vinove loze su upravo to tj. potomstvo jednog trsa kod kojeg je došlo do određenih pozitivnih promjena koje su stabilne kroz dugi niz godina i čije potomstvo nakon umnožavanja cijepljenjem također zadrži ta pozitivna svojstva. Klonovi se dobivaju kroz postupak koji se naziva klonska selekcija.

Projekt “Klonska selekcija graševine” započet je 2013.g. u suradnji sa znanstvenicima Agronomskog fakulteta u Zagrebu. Radi se o dugotrajnom postupku koji se sastoji od pronalaženja, označavanja i detaljnog opisivanja trsova kod kojih se uočavaju određene pozitivne promjene nekog od gospodarski važnih svojstava. Trenutno je projekt ušao u treću godinu petogodišnjeg ciklusa.

Vrhunac ovog petogodišnjeg istraživanja jest certificirana proizvodnja loznih cijepova koja podrazumijeva dobivanje mješavine najboljih klonova graševine. S tim klonovima i plavom etiketom koja dokazuje da se radi o klonovima graševine spremnima za distribuciju širom Europe i svijeta, Kutjevačko vinogorje dobilo bi potpuno novi prostor za marketing i promidžbu kvalitete svojih vina.

Ovaj projekat nikako ne bi smio ostati neprepoznat jer je konkretan i u službi nas, vinara.