Događaji i vijesti
Festival graševine, Vincelovo, Martinje, Berba grožđa...

Događaji i vijesti

Ponovni zlatni uspjeh vinarije Mihalj na svjetskom ocjenjivanju portugizaca - Portugieser Du Monde

Kategorija: Vijesti| Objavljeno: 27. 04. 2017.

5. Svjetsko ocjenjivanje portugizaca, Portugieser Du Monde, održalo se ovaj petak i subotu, 21. i 22. travnja 2017. godine u Pečuhu i Palkonyiji. Od sveukupno 101 predanog uzorka, iz Kutjeva je pristiglo je 2 uzorka Vinarije Mihalj, od sveukupno 16 predanih iz Hrvatske.

Ponovni zlatni uspjeh vinarije Mihalj na svjetskom ocjenjivanju portugizaca - Portugieser Du Monde

Na ocjenjivanje su se zaprimili uzorci mladog portugisca iz najnovije berbe, u ovome slučaju 2016. godina, zatim portugisci berbe 2015. godine i stariji, mješavine crnih sorata u kojima portugizac sudjeluje s najmanje 25%, te bijela, rose i pjenušava vina od sorte portugizac. Članovi međunarodnog žirija bili su redom renomirani vinski stručnjaci iz Južne Afrike, Kine, Japana, Kanade, Austrije, Letonije, Italije, Španjolske i Mađarske.

Posjeta tvornici barrique bačvi i parku tursko - mađarskog prijateljstva

Prilikom sudjelovanja na ovogodišnjem festivalu, delegacija vinara iz Hrvatske posjetila je tvornicu Trust Hungary u kojoj se proizvode poznate barrique bačve. http://www.trusthungary.hu. Trust bačve izrađene su od mađarskog, američkog i francuskog hrasta, od samo dvije vrste koje najbolje odgovaraju za proizvodnju njihovih bačvi, a to su Quercus petraea i Quercus robur. Razdoblje berbe traje od studenog do travnja, prema metodama održivog razvoja, za što izričito brinu. Svaka paleta ima svoj serijski kod s kojim se slijedi drvo od početka do kraja, a radi osiguravanja kvalitete. Tako su vinari imali jedinstvenu priliku proći kroz cijeli proces proizvodnje, vidjeti najmoderniju tehnologiju, način izrade, tostiranja, skladištenja, osiguravanja kvalitete, a sve to uz prezentaciju zanimljivog prodajnog managera istoimene tvrtke, Ignác Rupperta.

Nadalje, delegacija vinara iz Lijepe naše posjetila je i mađarsko - turski park prijateljstva u Sigetvaru, povodom 450. godišnjice Sigetske bitke. Park je otvoren 1994., povodom 500. obljetnice rođenja Sulejmana I. Veličanstvenog, na mjestu gdje je bio postavljen njegov šator. Pored golemih bisti dvojice vojskovođa na kojima su ispisana imena na mađarskom jeziku, Zrinyi Miklos i Szuleiman Szultan, naša delegacija je zabilježila posjetu zajedničkom fotografijom.

Iz tog vremena postoji jedna pesimistična izreka koja se često pripisuje samom Zrinskom, kada su ga pitali o kraljevskom pojačanju i hoće li uspjeti odbiti Turke, na što je on odgovorio: “Bog je visoko, a kralj daleko.”..


Dodjela nagrada u vinariji Mokos

Nakon ocjenjivanja u Pečuhu, drugi dan na festivalu Portugieser Du Monde, u vinariji Mokos (Mokos Családi Pincészet), direktor svjetskog ocjenjivanja i festivala Portugieser Du Monde Győrffy Zoltán, gradonačelnik grada Pečuha Dr. Páva Zsolt i vinski akademik te predsjednik sudaca József Kosárka, uručili su nagrade sudionicima, koji su osvojili dva zlata i jedanaest srebra, a iz Hrvatske to su redom: VINARIJA IVANČIĆ PLEŠIVICA Pjenušac Griffin Rosé Plešivica - ZLATO; VINOGRADARSTVO I PODRUMARSTVO MIHALJ Kutjevo, Portugieser 2015 - ZLATO; Vinogradarstvo i podrumarstvo Mihalj Kutjevo, Portugieser 2016 (srebro); OPG Franjo Gregorić Purtugizec 2015 (srebro); OPG Franjo Gregorić Purtugizec 2016 (srebro); Vinarija Ivančić Plešivica Pjenušac Griffin Dark side (srebro); Gregorić Željko Purtugizec 2016 (srebro); PZ Plešivica Purtugizec 2016 (srebro); OPG Branko Pušćak Purtugizec Plešivica 2016 (srebro); Danijel Golubić Purtugizec Plešivica 2016 (srebro); PG Jagunić Dominik Jagunić Purtugizec Plešivica 2016 (srebro); OPG Josip Braje Portugizec Plešivica 2016 (srebro); i Vinarija Stručić Portugizac 2016 Ludbreg (srebro).

Nagrade u ime Vinogradarstva i podrumarstva Mihalj iz Kutjeva preuzela je Željka Balja, zadužena za sudjelovanje hrvatskih vinara na istoimenom ocjenjivanju.

Čestitamo još jednom svima, i želimo im puno uspjeha i iduće godine!

  • Ponovni zlatni uspjeh vinarije Mihalj na svjetskom ocjenjivanju portugizaca - Portugieser Du Monde
  • Ponovni zlatni uspjeh vinarije Mihalj na svjetskom ocjenjivanju portugizaca - Portugieser Du Monde
  • Ponovni zlatni uspjeh vinarije Mihalj na svjetskom ocjenjivanju portugizaca - Portugieser Du Monde
  • Ponovni zlatni uspjeh vinarije Mihalj na svjetskom ocjenjivanju portugizaca - Portugieser Du Monde